PERSBERICHTEN

PERSBERICHTEN

Het ‘oersaaie leven’ van Lydia Albadoro

wo 21 apr 2021, 7:08 

Lydia Albadoro is een schrijfster van thrillers uit Westervoort. Daar stel je je al gauw een superspannend bestaan bij voor. Niets blijkt minder waar. Lydia: “Ik leid een oersaai leven. Dagelijks een soort eenzame opsluiting in een schrijfhok.” Dat oersaaie leven heeft geleid tot een nieuw boek: ‘De dwaas’.

Lydia Albadoro (48) is telefonisch niet te bereiken, maar reageert snel na het versturen van een emailbericht. “Ik was aan het werk en dan zet ik mijn telefoon uit. Vandaar.”

Lydia, een veelschrijver, blijkt zeer gedisciplineerd te werken. Iedere dag ‘sluit ze zich op’ in haar hok om minimaal duizend woorden te schrijven. “Dan heb je na drie maanden een nieuw boek.”

In 2015 koos ze voor deze manier van werken. Daarvoor was het allemaal veel minder gestructureerd bij de geboren Amsterdamse, die als vijftienjarige met haar ouders naar Arnhem verhuisde. Meer dan twintig jaar woont ze inmiddels met plezier in Westervoort, samen met haar man, hun twee dochters en twee katten. Lydia werkte ooit als secretaresse bij Akzo Nobel in Arnhem, maar een burn out zorgde indirect voor een ommezwaai.

Lydia Albadoro: “Tijdens die burn out ben ik gaan schrijven. Eerst dagboeken, voor mezelf. Daarna liet ik anderen wel eens iets lezen en zo heeft het een vlucht genomen. Je zou kunnen zeggen dat ik bij toeval schrijfster ben geworden. Ik ben er ingerold. Pas sinds 2015 schrijf ik professioneel en werk ik gestructureerd.”

Ze koos voor het thriller-genre en in 2015 ook debuteerde ze met ‘Doodstil’. Haar tweede boek, ‘Het vervloekte huis’ (2016), werd een bestseller. Daarna verschenen nog ‘Prooi’ (2017), ‘Ruis’ (2019) en ‘Schim’ (2020). Boeken die ze schreef onder haar meisjesnaam Lydia van Houten. ‘De dwaas’, met een zekere Connor Grant in de hoofdrol, is haar eerste boek onder de naam Lydia Albadoro. De Westervoortse staat bekend om haar beeldende schrijfstijl, met rauwe en uitvoerig beschreven scenes die ‘onder de huid kruipen’. Het levert bloedstollende boeken op.

Opvallend is dat ‘De dwaas’ het eerste boek is in een reeks van drie, die allemaal dit jaar verschijnen. Lydia: “Klopt, tot dusver waren mijn boeken op zichzelf staand. Daarmee maak je je er voor je lezers een beetje makkelijk van af. Je hoeft als het ware geen verantwoording af te leggen. Met ‘De dwaas’ is dat anders. Er komen nog twee thrillers met Connor Grant, zodat lezers met hem en andere personages een band kunnen opbouwen. Voor mezelf leg ik de lat op deze manier hoger.”

Denk niet dat Lydia Albadoro alleen bezig is met schrijven. Ze leest ook veel en over heel verschillende onderwerpen (mede om inspiratie voor nieuwe boeken op te doen), en ze houdt zich bezig met de marketing van haar boeken. Anders gezegd: het onderhouden van contacten met haar lezers. Lydia: “Dat hoort er tegenwoordig bij. Lezers hebben verwachtingen en willen geïnformeerd blijven. Ik moet de flow in stand houden. Dat gaat voornamelijk via community-sites voor lezers als hebban.nl en social media.”

Lees het bericht hier